Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

TÜRKOĞLU’NDAN BAKAN IŞIKHAN’A EMEKLİLİKTE “MAAŞ FARKI” SORULARI!

İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu, bu yıl emekli olacaklar ile 2025 yılında emekli olacaklar arasındaki maaş farkı uçurumu ile ilgili hem SORU ÖNERGESİ hem de ARAŞTIRMA ÖNERGESİ verdi.

Haber Giriş Tarihi: 17.10.2024 14:11
Haber Güncellenme Tarihi: 17.10.2024 17:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.haberalmedya.com/
TÜRKOĞLU’NDAN  BAKAN IŞIKHAN’A  EMEKLİLİKTE  “MAAŞ FARKI” SORULARI!

Bu farkın temel nedeninin “güncelleme katsayısı” olduğunu, güncellenme katsayısı da “yıllık enflasyon” ve “büyüme” oranlarıyla belirlendiğini vurgulayan Türkoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ı soru yağmuruna tuttu.

Türkoğlu, “Yapılan hesaplamalar; bu konuda herhangi bir düzenleme yapılmaz ve 2024 yılında emekli olunmazsa, prime esas kazanç ortalamasından çalışmaya devam eden bir kişinin, bu yıl emekli olan bir kişinin emekli aylığına ancak 2031 yılında yaklaşabildiğini gösteriyor. Bakanlık bu konuya mutlaka açıklık getirmelidir” dedi.

Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu’nun ARAŞTIRMA ÖNERGESİ aynen şöyle;

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

Aşağıdaki sorularımın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan tarafından Anayasa’nın 98’inci ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İç Tüzüğü’nün 96’ıncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını için gereğini saygılarımla arz ederim. 16-10-2024

 

GEREKÇE:

Bilindiği gibi; her yeni yılda emekli olanlar ile bir önceki yıl arasında emekli olanlar arasında emekli aylığı açısından fark oluyor. Ancak yapılan gerçekçi hesaplamalar; 2025 yılında bu farkın, 2024 yılında olanların aleyhine yüzde 35’leri bulacağını gösteriyor.

Bu nedenle de aklında emeklilik olmayanların bile 2024 yılı bitmeden emekli olmayı düşünmeye başladıkları biliniyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının bu konuda yapacağı veya yapmayı düşündüğü bir düzenlemenin, işyerlerinde emekli olmayı bekleyen pek çok kişiyi yakından ilgilendirdiğini de görüyoruz.

Hatırlanacağı üzere; Eylül ayı ile birlikte, ülkemizde 9 aylık enflasyon yüzde 31,94 olarak gerçekleşti. Son 3 aylık muhtemel enflasyon oranının bu rakama eklendiğinde, yıllık enflasyonun yüzde 38 olacağı, bu durumun da 2024’de emekli olanla 2025 yılında emekli olacaklar arasında yüzde 36,5 fark olacağı gayet açıktır.

Bu farkın temel nedeninin de “güncelleme katsayısı” olduğu, güncellenme katsayısı da “yıllık enflasyon” ve “büyüme” oranlarının belirlediği çok açıktır.

Yapılan hesaplamalar; bu konuda herhangi bir düzenleme yapılmaz ve 2024 yılında emekli olunmazsa, prime esas kazanç ortalamasından çalışmaya devam eden bir kişinin, bu yıl emekli olan bir kişinin emekli aylığına ancak 2031 yılında yaklaşabildiğini gösteriyor.

Bu nedenle;

2024 yılında emekli olanlarla, 2025 yılında emekli olacaklar arasında, 2025 yılında olacaklar aleyhine en az yüzde 35 oranında bir fark oluşmasına çözüm bulunması zorunluluktur.

Herhangi bir düzenleme söz konusu olmazsa, iki emekli grubu arasındaki farkın yıllarca kapanmayacak olmasına ve bu durumun; Anayasamızın adalet ve eşitlik ilkesine aykırılığının yanı sıra vicdanları da yaralayacak olması karşısında, somut önlemler alınması gerekmektedir.

Bu yıl ya da gelecek yılında emekli olmanın aylık açısından farklı olmasının temel nedeni olan, “güncelleme katsayısı” ile ilgili bir yeni tasarrufta bulunma, yeni bir hesaplama yönteminin belirlenmesi elzem hale gelmiştir.

Bu konuda herhangi bir düzenleme yapılmaz ise “prime esas kazanç ortalaması” üzerinden çalışmaya devam eden bir kişinin, 6 yıl sonra bile, bu yıl emekli olursa alabileceği aylığa hak kazanamayacak olmasıyla ilgili hesaplamalara, kamuoyunu tatmin edici bir cevap verilmelidir.
Bu yıl ile gelecek yıl emekli olacaklar arasında maaş farkını kapatacak bir düzenleme yapılmazsa, Bakanlık, 2024 yılı bitmeden yoğunlaşması beklenen emeklilik taleplerinin yaratacağı ekonomik ve sosyal dengesizlikler ile bir anda boşalacak iş gücü kaybını telafi edecek önlemlerini bulmak ve uygulamak zorunlu bir ihtiyaç olmuştur.

Bütün bu gerekçelerle; Yüce Meclisimizin çatısı altında bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını arz ve talep ediyoruz.

 

KONUYLA İLGİLİ “SORU ÖNERGESİ” SORULARI:

 

SORU 1- Yapılan teknik hesaplamalar, 2024 yılında emekli olanlarla, 2025 yılında emekli olacaklar arasında, 2025 yılında olacaklar aleyhine en az yüzde 35 oranında bir fark olacağını gösteriyor. Bakanlığınızın bu konuda hazırlayacağı bir düzenleme var mıdır?

 

SORU 2- Herhangi bir düzenleme söz konusu olmazsa, iki emekli grubu arasındaki farkın yıllarca kapanmayacak olması ve bu durumun; Anayasamızın adalet ve eşitlik ilkesine aykırılığının yanı sıra vicdanları da yaralayacak olması karşısında, Bakanlık olarak alacağınız somut önlem nedir?

 

SORU 3- Bu yıl ya da gelecek yılında emekli olmanın aylık açısından farklı olmasının temel nedeninin, “güncelleme katsayısı” olduğu biliniyor. Güncelleme katsayısını da yıllık enflasyon ve büyüme belirliyor. Bu durumda “güncelleme katsayısı” ile ilgili bir yeni tasarrufunuz olacak mıdır?


SORU 4- Bu konuda herhangi bir düzenleme yapılmaz ise “prime esas kazanç ortalaması” üzerinden çalışmaya devam eden bir kişinin, 6 yıl sonra bile, bu yıl emekli olursa alabileceği aylığa hak kazanamayacak olmasıyla ilgili hesaplamalar, Bakanlığınızın da öngörüsü dahilinde midir?

SORU 5- Bu yıl ile gelecek yıl emekli olacaklar arasında maaş farkını kapatacak bir düzenleme yapılmazsa, Bakanlık, 2024 yılı bitmeden yoğunlaşması beklenen emeklilik taleplerinin  yaratacağı ekonomik ve sosyal dengesizlikler ile bir anda boşalacak iş gücü kaybını telafi edecek önlemleri almış mıdır?

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.